פתיחת עסק עצמאי – איך מתחילים?

עומדים לפתוח עסק עצמאי? קודם כל בהצלחה, זה צעד אמיץ ואם תעשו את זה נכון, זה גם צעד חכם.

רגע לפני שנדבר על הבירוקרטיה עצמה, הקמת עסק עצמאי צריכה להתחיל קודם כל בתכנית עסקית מסודרת. אם אתם כבר סגורים על זה, אתם יכולים לדלג הלאה.

אם אתם עדיין מתלבטים, אני ממליצה בחום לבחון לעומק את כל האופציות האפשריות ואת הסיכונים והפוטנציאל בכל מסלול. תכינו תכנית עסקית מסודרת מה בדיוק אתם רוצים לעשות לפני שאתם יוצאים לדרך. ואם הסיבה שאתם רוצים להיות עצמאים היא כדי להתפטר מהבוס, תחשבו טוב טוב אם אתם מסוגלים להיות הבוס של עצמכם.

וטיפ אחרון לפני שנצלול לחלק המעשי; קחו לכם יועץ או מאמן עסקי טוב שילווה אתכם בדרך להיות עסק מצליח. להיות עצמאי זה להיות הבוס, המזכירה, איש המכירות, שירות הלקוחות, השליח, העו”ד וכל מה שהעסק ידרוש. תצטרכו לקבל לא מעט החלטות חשובות שישפיעו על העסק ועל החיים שלכם. יועץ או מאמן עסקי יהפכו את הכל לפשוט יותר ובעיקר יתנו לכם את התחושה שאתם לא לבד.

יאללה בואו נתחיל.

עומדים לפתוח עסק עצמאי? זה צעד אמיץ ואם תעשו את זה נכון, זה גם צעד חכם

עוסק פטור או עוסק מורשה?

ההחלטה הראשונה שאתם צריכים לקבל בפתיחת עסק עצמאי היא האם לפתוח תיק עוסק פטור או עוסק מורשה.

לפני שאמנה את היתרונות והחסרונות בכל אופציה כדי שתוכלו לבחון מה האופציה המתאימה לכם, אציין שישנם מקרים בהם ישנה חובה חוקית לפתוח עוסק מורשה.

אחד משני התנאים הבאים יחייב אתכם להיות עוסקים מורשים:

● עסק שמחזור העסקאות השנתי הצפוי עולה 107,692 ₪ (בשנת 2023). הסכום משתנה משנה לשנה אבל לא באופן מהותי. אם אתם צופים שסכום ההכנסות שלכם יהיה גבוה מ-100,000 ₪ בשנה, תהיו חייבים על פי החוק לפתוח עוסק מורשה.

שימו לב לשתי נקודות חשובות: הסכום הקובע הוא מחזור העסקאות ולא הרווח. כמו-כן, אם אתם גם שכירים בנוסף להיותכם עצמאים, המשכורת שלכם לא נכנסת לחישוב מחזור העסקאות.

● העסק אינו נמנה על העיסוקים המפורטים בתקנה 13 לתקנות מס ערך מוסף (רישום), הקובעת סוגי עיסוק המחייבים פתיחת תיק עוסק מורשה (לדוגמא, מקצועות חופשיים: עורכי דין, רואי חשבון ואחרים).

אם אתם לא בטוחים אם אתם כלולים ברשימה, אתם יכולים לשאול במשרדי מע”מ או להתייעץ עם רו”ח או יועץ מס.

עוסק פטור – יתרונות וחסרונות

✔️ פשטות – אפשרות נוחה וזמינה מאוד לעסקים קטנים חדשים שבתור התחלה רוצים להתחיל פעילות עסקית, אך אינם בטוחים מה תהיה מידת ההכנסות והיקף הפעילות. פתיחת עוסק פטור היא קלה ומהירה מאוד.

✔️ מחירים ללא מע”מ – עוסק פטור, פטור ממע”מ, והמחיר ללקוחותיו לא כולל תוספת של 17% עבור מע”מ בדומה לעוסק מורשה.

✔️ דיווח למע”מ – עוסק פטור אינו נדרש לשלם ולהגיש דוחות חודשיים למע”מ בדומה לעוסק מורשה, אלא, חייב להגיש פעם בשנה, “הצהרת עוסק פטור”, בה יציין את מחזור עסקאותיו בשנה שחלפה.

✔️ לא חייבים רו”ח – הוראות ניהול ספרים לגבי עוסק פטור פשוטות ובסיסיות מאוד, אפשר ואפילו מומלץ לנהל זאת לבד. יש ערך מוסף בניהול עצמאי של דיווחי העסק, לפחות בתחילה. ניתן ללמוד לא מעט על העסק ועל דרכי התייעלות. וטיפ כללי, תמיד כדאי שתהיה לכם הבנה בסיסית גם בתחומים שהחלטתם להעביר לטיפול של גורם חיצוני. הידע וההבנה שלכם בתחום, יעזרו לכם לשאול את השאלות הנכונות.  

✔️ עלות רוח נמוכה יותר – במידה והחלטתם לשכור את שירותיו של רו”ח, הטיפול בדיווחים של עוסק פטור הוא פשוט בהשוואה לשל עוסק מורשה, ובהתאם, שכר הטרחה של רואי החשבון זול יותר.

✔️ מקדמות מס הכנסה – אין תשלומים חודשיים של מקדמות מס הכנסה אלא תשלום לאחר סיום שנת המס בהתאם לשומת המס – לרוב העוסקים הפטורים אין חבות מס כי אינם מגיעים לסף המס.

❌ תדמית – מבחינה שיווקית העסק נתפס כקטן וחסר ניסיון.

❌ קיזוז מע”מ – אי אפשר להתקזז על מע”מ עבור הוצאות.

❌ קבלות ולא חשבוניות מס – עוסק פטור אינו רשאי להוציא חשבוניות מס אלא חייב בהוצאת קבלות או חשבוניות עסקה. יש גופים עסקיים שלא מוכנים לעבוד עם ספק שאינו מנפיק חשבוניות מס.

עוסק מורשה – יתרונות וחסרונות

למעשה כל היתרונות של עוסק פטור הן החסרונות של עוסק מורשה ולהפך; החסרונות הן היתרונות.

✔️ היתרון הגדול של עוסק מורשה לעומת עוסק פטור, מעבר למה שמניתי לעיל, הוא שאין תקרת הכנסות. תקרת הכנסות יכולה ליצור תמריץ שלא לעבור את סף ההכנסות המתאים להגדרת עוסק פטור. ואם המטרה שלכם להצליח בגדול, תחשבו בגדול.

רישום העסק ברשויות

לאחר שקיבלתם החלטה על סוג העסק שאתם רוצים לפתוח, הגיע הזמן לרישום העסק ברשויות. הצעד הזה הוא אחד מהצעדים המשמעותיים ביותר, שכן בלעדיו העסק לא יכול להתקיים.

רישום העסק ברשויות הוא שלב חשוב לאנשים החולמים להיות עצמאים. אם עד שלב פתיחת העסק הכל נשאר בעיקר בדמיון, פתיחת העסק עצמה היא הפעולה שהופכת את המחשבות והתכנונים שלכם למציאות.

פתיחת עוסק פטור

פתיחת עוסק פטור הוא תהליך פשוט הכולל פתיחת תיק במע”מ, מס הכנסה וביטוח לאומי. חשוב לשים לב שאפשר לחסוך זמן ובירוקרטיה ולערוך את תהליך הרישום כולו באופן מקוון (בשונה מעוסק מורשה).

בקשה לפתיחת תיק עוסק פטור במע”מ ומס הכנסה ניתן לעשות כאן. פשוט תעקבו אחר ההוראות.

לבקשה תצטרכו לצרף צילום תעודת זהות/רשיון נהיגה ובמקרה שקיים בעסק נכס בשכירות תצטרכו לצרף גם חוזה שכירות או רכישה.

לאחר מכן תצטרכו לפתוח תיק בביטוח לאומי, ותתבקשו למלא באופן מקוון טופס 6101.

יש לציין שרישום העסק במע”מ, מס הכנסה וביטוח לאומי אינו כרוך בתשלום.

אם אתם לא אנשים של מסמכים ומספרים או שאין לכם זמן, אתם יכולים להיעזר בשירותי רו”ח. זה לא שירות יקר. אבל כפי שציינתי, אני ממליצה לעשות את זה לבד כדי להכיר מעט את עולם המושגים שהולך ללוות אתכם בשנים הקרובות.

פתיחת עוסק מורשה

רישום עוסק מורשה בגדול זהה לפתיחת תיק עוסק פטור אך אינו יכול להיעשות באופן מקוון. גם פה תצטרכו לפתוח תיק בשלושת המשרדים הבאים:

  • מס ערך מוסף – הרישום כרוך בהגעה פיזית למשרד עם טופס 821 מלא ומסמכים נלווים. ממליצה מאד להיכנס לאתר רשות המיסים. ההוראות מאד ברורות ויש לינקים לכל המסמכים הרלוונטיים.
  • מס הכנסה – תצטרכו להגיש טופס 5329 מלא ומסמכים נלווים. ניתן לשלוח בדואר אלקטרוני או על ידי הגעה לסניף שבו מתנהל התיק. גם כאן, ממליצה להיכנס לאתר רשות המיסים ולקרוא את ההוראות.
  • ביטוח לאומי – בדומה לעוסק פטור, ניתן למלא באופן מקוון טופס 6101.

מיד אחרי שתגישו את כל המסמכים תוכלו להתחיל בפעילות העסקית.

הפקת חשבוניות וקבלות

אחרי שעברתם את כל התהליך ואתם רשומים סוף סוף כעסק עצמאי, אתם יכולים להתחיל לעבוד. עוסק מורשה נדרש להוציא חשבונית עסקה על כל עסקה שביצע עם לקוחותיו, ורשאי להוציא חשבונית מס במקום חשבונית עסקה.

עוסק פטור אינו רשאי להוציא חשבוניות מס אלא חייב בהוצאת קבלות או חשבוניות עסקה.

כל בעל עסק חייב להוציא קבלה עם קבלת התשלום בפועל.

אפשר להזמין פנקסי חשבוניות וקבלות מבית דפוס אבל מומלץ מאד כשהעסק גדל להשתמש בשירותי חשבונות דיגיטליים המסייעים בהפקת החשבוניות והקבלות בצורה יעילה וקלה יותר.

בהצלחה!

אסתי לויכטר, רו”ח ומאמנת עסקית פיננסית

Responses

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

  1. מה הסיבה שיש עסקים שלא מוכנים לעבוד עם קבלות מבחינתם זה אותו דבר מבחינת הצהרה למ”עמ.
    נהנתי לקרוא את הבלוג שלך .למרות שזה לא חידש .בטוחה שמי דלא יודע דבר על התחום של עסקים מול הרשויות נתת הסבר ממש טוב.
    תודה רבה

    1. אין סיבה באמת מוצדקת אלא עסקים שלפעמים לא מספיק מבינים וקשה להסביר להם.. מגוחך אבל קורה. לדוג’ עסקים שלא רוצים לעבוד עם עוסקים פטורים כי הם לא יכולים להזדכות על המע”מ. זה מגוחך כי המחיר של עוסק פטור חושב על סמך זה שאין מע”מ, אבל תתפלאי, יש עסקים שקשה להסביר להם את זה.. .

Powered By MemberPress WooCommerce Plus Integration

התחברות

כדי לגשת לתוכן זה, עליך להתחבר או להרשם